Wegańska kuchnia

Ilość produktów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego typu wyrobów , a ponadto zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader nietypowych i niewiele znanych wyrobów wegańskich jest bez wątpienia sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i ewidentny rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym różni się od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z tych dań, które mogą utworzyć w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby ze stuprocentową pewnością, że w produkcie tym nie znajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, w szczególności smaczny i posiadający kremową konsystencję. Dobieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który może być dodawany do sosów i kanapek oraz dodatkowo wielu innego rodzaju potraw zwyczajnych jak i tych o charakterze zdecydowanie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i dwie łyżeczki musztardy. Dla smaku dodajemy sól i pieprz , a dodatkowo jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie elementy mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.

Zobacz: sojonez.

Say Something