Jak przechować żywność

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, w trakcie zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle kojarzymy w wersjach domowych wykorzystanych na własny użytek, niemniej jednak te urządzenia są także dostępne w wersjach profesjonalnych przeznaczonych do gastronomii i do różnego rodzaju zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić de fakto duże ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest tożsamy i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która całkowicie zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka metoda zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla produktów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, niemniej jednak nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Mimo wszystko w ogromnej liczbie przypadków zwyczajnie te koszty powinno się ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują użycie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała zastosowanie również w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Źródło: chlodniemroznie.pl

Say Something