Przemysłowe maszyny – poziome maszyny pakujące

 

Ciasteczka w domu projektujemy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek albo tworząc ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to bardzo podobnie, niemniej jednak tworzone jest rzeczywiście na wszechstronną skalę. Cukiernik, który para się robieniem ciastek, ma odpowiednią recepturę. Receptura ta daje możliwość na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska odpowiedni wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka posiadają się upiec.

Czas pieczenia nie jest w zdecydowanej większości przypadków długi, bo piece mają bardzo dużą moc i czasami wystarczy dosłownie kilka minut, aby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje kolejnej obróbce. Czasami ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, zdarza się, że na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu np cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie właściwie je zapakować tak, by nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Czasem wytwarza się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ich do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. W przyszłości ciastka są tylko pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa w ogromnej liczbie przypadków mniej więcej kilku godzin.

Sprawdź: Miksery piekarnicze.

Say Something