Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać swój własny indywidualny wystrój, a rodzaj tego wystroju za każdym razem będzie determinował charakterystykę konkretnego miejsca, oraz jego renomę. Miejsce, które będzie chętnie odwiedzane to także takie, które zarobi dużo pieniędzy w niedługim czasie. Już na wstępnym etapie trzeba podejść bardzo poważnie do zaprojektowania koncepcji takiego miejsca, aby w przyszłości móc jedynie wdrożyć je w życie i uzyskać satysfakcjonujące efekty.
Aranżacja lokalu gastronomicznego jest bardzo ważną sprawą, a jeśli komuś może się wydawać, że liczy się głównie menu, to jest w błędzie. Zanim klient spróbuje jeszcze jakichś potraw, musi na czymś zawiesić oko, a tym, co zwraca uwagę, jest bez wątpienia lokalizacja dokładnie określonej restauracji a także jej aranżacja. Zwłaszcza znacząca jest spójna identyfikacja wizualna, która powinna odpowiadać współczesnym standardom. Ta identyfikacja powinna głównie wyróżniać lokal. Dzisiaj właściwie każdy klient zwraca uwagę na wystrój lokalu, który woli odwiedzić, bo w dużej mierze determinuje on standard, jaki będzie można zastać w środku. Jeżeli już jest tam ładnie, to istnieje większe prawdopodobieństwo, że jakość potraw będzie wysoka. Założenie lokalu jest wielkim wyzwaniem, natomiast jeszcze większe wyzwanie stanowi przyciągnięcie do tego lokalu klientów i to udaje się wyłącznie i jedynie wtedy, kiedy przemyślimy z dokładnością całą aranżację i dołożymy wszelkich starań, by była zgodna ze współczesnymi oczekiwaniami. Dla ewentualnych klientów jest to fantastycznie istotne.
Zobacz także: aranżacja lokalu gastronomicznego.